Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty

Post autor: piotrekq94 »

Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkty \(A(2, -1, 4)\) oraz \(B(-1, 0, -1)\)

W miarę prosto, krok po kroku w zrozumiały sposób.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zajrzyj do tablic - tam jest gotowy wzór - bardzo prosto, krok po kroku w zrozumiały sposób (str. 6).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A ja pozwolę sobie zauważyć, że:
Prosta w przestrzenie nie ma równania!
Ma przedstawienie parametryczne lub jest wyrażona układem równań (dwóch).
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Re:

Post autor: miodzio1988 »

radagast pisze:A ja pozwolę sobie zauważyć, że:
Prosta w przestrzenie nie ma równania!
Ma przedstawienie parametryczne lub jest wyrażona układem równań (dwóch).
A postać ogólna jak wygląda dla prostej? I czym jest?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie wiem co Miodzio ma na myśli. Ja miałam na myśli to:
ScreenHunter_560.jpg
ScreenHunter_560.jpg (28.72 KiB) Przejrzano 3612 razy
O ogólnym równaniu prostej w przestrzeni nie słyszałam.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Moja culpa. Nie zwróciłem uwagi, że punkty maja 3 współrzędne!
Przepraszam.
Oczywiście, że nie ma ogólnego równania prostej w przestrzeni, ale równanie ma jak widać na załączonym obrazku.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to ja Ci je znajdę:
\(\vec{BA} = \left[3,1,5 \right]\)
no to "równanie" kierunkowe:\(\frac{x-2}{3}= \frac{y+1}{1} = \frac{z-4}{5}\)
(Równanie w cudzysłowie, bo to nie jest równanie tylko układ równań - przyjęło się to tak nazywać to niech tam...)
ODPOWIEDZ