Iloczyn libcz pierwszych....

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bzdurka19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 22 lut 2010, 15:26

Iloczyn libcz pierwszych....

Post autor: Bzdurka19 »

Wiadomo,że każda liczba naturalna większa od 1 jest albo liczbą pierwszą,albo iloczynem liczb pierwszych.Np. 41 jest liczbą pierwszą,a 54=3*3*3*2.
a)Przedstaw liczbę 615 w postaci iloczynu liczb pierwszych.
b)Wstaw w miejsce [ ] taką liczbę pierwszą,aby prawdziwa była równość : [ ] * 13 * [ ] * [ ]=351

Będę wdzięczna za rozwiązanie:)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(615=3\cdot5\cdot41\)

\(351:13=27\\27=3\cdot3\cdot3\\351=3\cdot13\cdot3\cdot3\)
ODPOWIEDZ