Objętość gazu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewcia92cz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2015, 18:06
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Objętość gazu

Post autor: ewcia92cz »

Mam takie zadanie:
Jak zmieni się objętość gazu o temperaturze \(t_1=100^ \circ C\) jeżeli przy niezmienionym ciśnieniu obniżymy jego temperaturę do \(t_2=20^ \circ C\)?

i ja to tak mam: p=const
\(T_1=373K\)
\(T_2=293K\)
\(\frac{v_1}{T_1} = \frac{v_2}{T_2}\)'
\(v_2T_2=v_1T_1 \So v_2= \frac{V_1T_2}{T_1}=0,79v_1\)
Czy to jest dobrze?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a czy na podstawie poprzedniego zadania: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=34&t=74587
nie umiesz sama udzielić prawidłowej odpowiedzi ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: korek1991 »

a czy to forum nie jest po to by pomagać? zapytano tylko o to czy dobrze jest
ewcia92cz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2015, 18:06
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: ewcia92cz »

no chciałam tylko skonsultować czy jest dobrze
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

@ ewcia: Tak wynik jest dobry choć przekształcenie błędne - w iloczynie są złe indeksy ale to pewnie z pośpiechu. Ja jednak odjąłbym punkty za brak interpretacji wyniku. Fizyka to nie sama matematyka.
Wniosek: niczego nie nauczyło Cię podanie przeze mnie trzech interpretacji rozwiązania poprzedniego zadania:(

@korek: Owszem, to forum jest od pomagania ale jesli ktoś nie nauczy się sam myśleć, to nikt tego za niego nie zrobi.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ