ciśnienie gazu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewcia92cz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2015, 18:06
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

ciśnienie gazu

Post autor: ewcia92cz »

Proszę o sprawdzenie takiego zadania:
W cylindrze pod ruchomym tłokiem znajduje się gaz, którego ciśnienie p=0.2M. Jak zmieni się ciśnienie gazu, jeżeli podnosząc tłok spowodujemy trzykrotny wzrost objętości gazu? Zakładamy, że w czasie zachodzących procesów temperatura gazu pozostała stała.
Moja odpowiedź w załączniku.
ewcia92cz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 sie 2015, 18:06
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: ewcia92cz »

Nie załącze załącznika, więc:
\(p_1=0,2MPa,\)
\(T=const,
v_2=3v_1, \frac{p_1v_1}{T} = \frac{p_2v_2}{T},
p_1v_1=p_2v_2,\)

\(p_1=3p_2 \So p_2= \frac{1}{3}p_1\)
\(= \frac{1}{3} \cdot 0,2=0,067 MPa, p_2-p_1=-0,133MPa\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Rachunki są Ok, trzeba jeszcze zinterpretować wynik.
Możliwe odpowiedzi:
1. Ciśnienie zmaleje trzykrotnie.
2. Ciśnienie zmaleje o ok. 0,13 MPa .
3. Ciśnienie zmaleje o ok. 67 %.


Jak widac pierwsza odp, jest najbardziej precyzyjna i nie wymaga żadnych obliczeń, tylko wyciągniecia wniosku z prawa Boyle'a-Mariotte'a .
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ