równoległa do podłoża siła i masa ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

równoległa do podłoża siła i masa ciała

Post autor: korek1991 »

Mam takie zadanie:
Pod działaniem równoległej do podłoża siły i wartości F=2N, w czasie t=2s ciało przebyło drogę s=10m. Jaka była masa ciała, jeżeli pominiemy tarcie i założymy, że ciało wcześniej było w spoczynku?
Proszę o sprawdzenie czy dobrze mi wyszło \(m= \frac{4}{5}\) kg?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

ze wzorów \(a= \frac{F}{m}\) oraz \(s= \frac{at^2}{2}\)
otrzymamy:
\(m=\frac{F \cdot t^2}{2 s}\)

więc wynik jest prawidłowy :)
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: korek1991 »

tylko że z tym wzorem teraz wychodzi mi \(\frac{4}{10}\), dlaczego?:)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

a to wynik Ci wyszedł zły, powinno być \(\frac{ 4}{10}\)
chyba źle spojrzałem na Twój wynik :)
ODPOWIEDZ