Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patryk97
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 184
Rejestracja: 29 maja 2015, 17:53
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękowania: 114 razy
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Post autor: patryk97 »

Wykaż, że dla każdej liczby \(x\) zachodzi nierówność \(\sin ^8x+ \cos ^8x \ge \frac{1}{8}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

skorzystam z zależności między średnią kwadratową a arytmetyczną:
\(\sqrt{\frac{a^2+b^2}{2}}\geq\frac{a+b}{2}\\
\frac{a^2+b^2}{2}\geq\frac{(a+b)^2}{4}\\
a^2+b^2\geq \frac{(a+b)^2}{2}\\\)

\(\sin^8x+\cos^8x=(\sin^4x)^2+(\cos^4x)^2\geq\frac{(\sin^4x+\cos^4x)^2}{2}\geq\\ \geq\frac{ \left( \frac{(\sin^2x+\cos^2x)^2}{2}\right) ^2}{2}=\frac{0,25}{2}=\frac{1}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Można też tak:
znajdziemy wartość najmniejszą funkcji
\(f(x)=\sin^8x+\cos^8x\\
f(x)=(\sin^4x+\cos^4x)^2-2\sin^4x\cos^4x\\
f(x)=((\sin^2x+\cos^2x)^2-2\sin^2x\cos^2x)^2-2\sin^4x\cos^4x\\
f(x)=(1-2(\frac{1}{2}\cdot 2\sin x\cos x)^2)^2-2(\frac{1}{2}\cdot 2\sin x\cos x)^4\\
f(x)=(1-\frac{1}{2}\sin^22x)^2-\frac{1}{8}\sin^42x\\
f(x)=1-\sin^22x+\frac{1}{4}\sin^42x-\frac{1}{8}\sin^42x\\
f(x)=\frac{1}{8}\sin^42x-\sin^22x+1\\
\sin^22x=t\\
t\in [0,1]\\
g(t)=\frac{1}{8}t^2-t+1\\
p=4\notin [0,1]\\
g(0)=1\\
g(1)=\frac{1}{8}\\
ZW_f=[\frac{1}{8},1]\\
f(x)\geq \frac{1}{8}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re:

Post autor: Maciek32 »

eresh pisze: 11 sie 2015, 11:37 \(... \ge \frac{ \left( \frac{(\sin^2x+\cos^2x)^2}{2}\right) ^2}{2}=...\)
A to wynika z czego? To jest potraktowana znowu jako \(\frac{(a+b)^2}{2}\)?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2024, 17:13 przez Maciek32, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Re:

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 20 lut 2024, 17:00

A to wynika z czego? To jest potraktowana znowu jako \(a^2+b^2\)?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Post autor: Maciek32 »

A dlaczego w liczniku wyrażenie jest podniesione do kwadratu? W obliczeniach mi tak nie wychodzi.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 20 lut 2024, 17:09 A dlaczego w liczniku wyrażenie jest podniesione do kwadratu? W obliczeniach mi tak nie wychodzi.
to wynika z zależności między średnimi

\(a^2+b^2\geq\frac{(a+b)^2}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Post autor: Maciek32 »

Wiem, ale jak do tego dojść skoro, \(a^2+b^2=\frac{(\sin^4x+\cos^4x)^2}{2}\) chyba potrzeba teraz wiedzieć ile wynosi suma \(a+b\)?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że... Nierówność trygonometryczna

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 20 lut 2024, 17:24 Wiem, ale jak do tego dojść skoro, \(a^2+b^2=\frac{(\sin^4x+\cos^4x)^2}{2}\) chyba potrzeba teraz wiedzieć ile wynosi suma \(a+b\)?
ja tak nie napisałam



z zależność między średnimi:
\((a^4)^2+(b^4)^2\geq \frac{(a^4+b^4)^2}{2}\)
\(a^4+b^4\geq\frac{(a^2+b^2)^2}{2}\)
wracając do pierwszej nierówności:
\((a^4)^2+(b^4)^2\geq \frac{(a^4+b^4)^2}{2}\geq\frac{(\frac{(a^2+b^2)^2}{2})^2}{2}\)
postaw \(a=\sin x, b=\cos x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ