wypadkowa siła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
korek1991
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 109
Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

wypadkowa siła

Post autor: korek1991 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:
Rysunek przedstawia zależność drogi od czasu dla klocka poruszającego się po linii prostej. Ile wynosi wypadkowa siła działająca na ten klocek?
Załączniki
a111.jpg
a111.jpg (7.45 KiB) Przejrzano 2514 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ja tam się na fizyce nie znam ale myślę sobie tak:
skoro droga i czas są proporcjonalne, to prędkość jest stała,(\(v= \frac{s}{t}=10\))
a skoro prędkość jest stała to przyspieszenie jest zerowe, (\(a= \frac{dv}{dt}=0\))
a skoro przyspieszenie jest zerowe to wypadkowa siła jest zerowa :) (\(F=ma=m \cdot 0=0\))
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wypadkowa siła wynosi zero, ale na klocek mogą działać miliony niezerowych sił, które się równoważą.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ