Proszę o pomoc:
oblicz przyspieszenie ciała, którego wykres zależności prędkości od czasu pokazuje rysunek. Jak daleko od punktu startu znajduje się ciało po 6-ciu sekundach?
przyspieszenie ciała
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(a = \frac{\Delta v}{\Delta t} = \frac{40 - 10}{6 - 0} \frac{m/s}{s} = 5 \frac{m}{s^2}\)
przy założeniu, że w chwili t = 0 s ciało znajdowało się w początku układu współrzędnych, to
jego odległość po 6 s wynosi: \(s = v_ot + \frac{at^2}{2} =...\) podstaw.
przy założeniu, że w chwili t = 0 s ciało znajdowało się w początku układu współrzędnych, to
jego odległość po 6 s wynosi: \(s = v_ot + \frac{at^2}{2} =...\) podstaw.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl