Geometria analityczna - proste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
addar
Witam na forum
Witam na forum

Geometria analityczna - proste

Post autor: addar »

Mam do rozwiązania takie zadania ktorych nawet nie potrafie zaczac bo nic z tego nie pamietam, notatki tez mam takie sobie:( bardzo prosze o pomoc...
1. Prosta k przechodzi przez punkty A(-2, -3) i B(1.4). Wyznacz równania prostych l oraz m odpowiednio, prostopadłej do k i równoległej do k, wiedząc, ze D(2, -1) należy do l oraz k.

2. Określ wzajemne połozenie prostej k: x-y-1=0 i okręgu o równaniu (x+1) do kwadratu + y do kwadratu=2.

Bardzo prosze pomózcie;]
erebus
Witam na forum
Witam na forum

Post autor: erebus »

Zad. 1
Z układu równań możesz wyznaczyć równanie prostej k: \(\begin{cases}-3=-2a+b\\ 4=a+b \end{cases}\), która wynosi \(y=\frac{7}{3}x+\frac{5}{3}\)
Musiałeś się pomylić z tym punktem D, bo on nie należy do prostej k, więc zakładam, że należy on do prostych l oraz m. Wiedząc, że \(l\perp k\) i \(m\parallel k\), masz dane współczynniki kierunkowe a. Dokładając do tego punkt D łatwo obliczysz równania prostych l oraz m:
Prosta l: \(-1=-\frac{3}{7} \cdot 2+b\) => \(b=-\frac{1}{7}\), więc równanie wygląda tak: \(y=\frac{3}{7}x- \frac{1}{7}\)
Prosta m: \(-1=\frac{7}{3} \cdot 2+b\) => \(b=-\frac{17}{3}\), więc równanie wygląda tak: \(y=\frac{7}{3}x- \frac{17}{3}\)

Niech mnie jednak ktoś sprawdzi, bo ciężki dzień był dzisiaj i już oczopląsów dostaję... :)
erebus
Witam na forum
Witam na forum

Post autor: erebus »

Juz widzę gdzie błąd zrobiłem, zgubiłem minus w równaniu prostej l. Równanie powinno wyglądac tak: \(y=-\frac{3}{7}x-\frac{1}{7}\)

Już nie będę nic rozwiązywał na zmęczonego :)
Pol
Moderator
Moderator
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Post autor: Pol »

zadanie 1 uznam za rozwiązane ;)

zadanie 2

\((x+1)^2 + y^2 = 2\\
y = x-1\)

po rozwiązaniu powyższego układu równań np przez podstawienie otrzymujemy:
\(x = 0 \\ y = -1\)

co oznacza że prosta ma z okręgiem 1 wspólny punkt, czyli jest styczna do niego w punkcie (0, -1)
ODPOWIEDZ