Mnożenie macierzy - wytłumaczenie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piotrekq94
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 07 paź 2012, 18:16
Podziękowania: 41 razy
Płeć:

Mnożenie macierzy - wytłumaczenie

Post autor: piotrekq94 »

Cześć

Może ktoś mi powiedzieć jak pomnożyć macierz:

\(\left[\begin{array}{ccc}
1&4\\

\end{array}\right]\)

\[\(\left[\begin{array}{ccc}
-2&1\\
\frac{1}{2} &0\\

\end{array}\right]\)
\]
\( = \left[\begin{array}{ccc}
-4&1\\

\end{array}\right]\)


Jak to pomnożyć aby otrzymać taki wynik
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\begin{bmatrix} 1&4\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -2&1\\ \frac{1}{2}&0\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1\cdot (-2)+4\cdot\frac{1}{2}&1\cdot 1+4\cdot 0\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 0&1\end{bmatrix}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ