suma odległosci od kwadratu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

suma odległosci od kwadratu

Post autor: maxkor »

Jak rozwiązać to zadanie na poziomie gimnazjum:
Dany jest kwadrat o boku 1. Wyznaczyć zbiór wszystkich punktów takich, że suma odległości każdego z tych punktów od prostych zawierających boki kwadratu jest równa 4.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ja bym rozważała przypadki. Jest ich niby 8 ale tak na prawdę to 2. Wiesz jakie ? (podpowiem , że to ośmiokąt wychodzi, nie foremny ale dość regularny).
Zadanie super. Przyda mi się na jutro. Mam 3 trzecie klasy gimnazjalne i wieczny problem co z nimi robić.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5121
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Płeć:

Re: suma odległosci od kwadratu

Post autor: panb »

A na przykład tak (jeśli układ współrzędnych nie jest ci obcy):
rys.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

obrazek jest taki:
ScreenHunter_455.jpg
\(x+1+x+y+1+y=4\)
czyli
\(x+y=1\)
Każdy bok ośmiokąta to odrębny przypadek. Powyżej jest opisany jeden ale 4 narożne - analogicznie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_457.jpg
Pozostałe 4 przypadki:\(1+2+x+1-x=4\)
Więcej możliwości nie ma :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Skąd Ty bierzesz takie fajne zadania ? Nie znałam ich wcześniej (Ich, bo to z 30 prostymi też fajne)
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 129
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: maxkor »

To zadania z gimnazjum
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wiem. tylko pytam kto je wymyślił i gdzie umieścił.