Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Post autor: kasia96175 »

1. W trójkąt równoboczny o boku długości a wpisano koło, w które wpisano trójkąt równoboczny, a w ten trójkąt znów koło itd. Oblicz sumę:
a) długości promieni
b) obwodów
c) pól
wszystkich kół.

2. W kwadrat o boku długości a wpisano koło, w które wpisano kwadrat, a w ten kwadrat znów koło itd. Oblicz sumę:
a) obwodów
b) pól
wszystkich kół.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Post autor: eresh »

kasia96175 pisze:1. W trójkąt równoboczny o boku długości a wpisano koło, w które wpisano trójkąt równoboczny, a w ten trójkąt znów koło itd. Oblicz sumę:
a) długości promieni
wszystkich kół.

\(a_1=a\\
r_1=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{6}\\
r_1=\frac{2}{3}\cdot \frac{a_2\sqrt{3}}{2}\\
\frac{a\sqrt{3}}{6}=\frac{a_2\sqrt{3}}{3}\\
a_2=\frac{a}{2}\\
r_2=\frac{1}{3}\cdot\frac{\frac{a}{2}\sqrt{3}}{2}\\
r_2=\frac{a\sqrt{3}}{12}\\
r_2=\frac{2}{3}\frac{a_3\sqrt{3}}{2}\\
\frac{a\sqrt{3}}{12}=\frac{a_3\sqrt{3}}{3}\\
a_3=\frac{a}{4}\\
r_3=\frac{1}{3}\cdot\frac{\frac{a}{4}\sqrt{3}}{2}\\
r_3=\frac{a\sqrt{3}}{24}\\
...\\
q=\frac{r_2}{r_1}=\frac{r_3}{r_2}=\frac{1}{2}\\
S=\frac{\frac{a\sqrt{3}}{6}}{1-0,5}\\
S=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Post autor: eresh »

kasia96175 pisze:1. W trójkąt równoboczny o boku długości a wpisano koło, w które wpisano trójkąt równoboczny, a w ten trójkąt znów koło itd. Oblicz sumę:
b) obwodów
c) pól
wszystkich kół.
b)
\(O_1=2\pi\cdot\frac{a\sqrt{3}}{6}=\frac{a\sqrt{3}\pi}{3}\\
O_2=2\pi\cdot\frac{a\sqrt{3}}{12}=\frac{a\sqrt{3}\pi}{6}\\
O_3=2\pi\cdot\frac{a\sqrt{3}}{24}=\frac{a\sqrt{3}\pi}{12}\\
...\\
q=\frac{1}{2}\\
S=\frac{\frac{a\pi\sqrt{3}}{3}}{1-0,5}=\frac{2\pi a\sqrt{3}}{3}\)


c)
\(P_1=\pi\cdot (\frac{a\sqrt{3}}{3})^2=\frac{\pi a^2}{12}\\
P_2=\pi\cdot (\frac{a\sqrt{3}}{12})^2=\frac{\pi a^2}{48}\\
P_3=\pi\cdot (\frac{a\sqrt{3}}{24})^2=\frac{\pi a^2}{192}\\
...\\
q=\frac{1}{4}\\
S=\frac{\frac{\pi a^2}{12}}{1-\frac{1}{4}}\\
S=\frac{\pi a^2}{9}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Post autor: eresh »

kasia96175 pisze: 2. W kwadrat o boku długości a wpisano koło, w które wpisano kwadrat, a w ten kwadrat znów koło itd. Oblicz sumę:
a) obwodów
b) pól
wszystkich kół.

\(r_1=\frac{1}{2}a\\
r_1=\frac{1}{2}a_2\sqrt{2}\\
\frac{1}{2}a=\frac{1}{2}a_2\sqrt{2}\\
a_2=\frac{\sqrt{2}}{2}a\)


\(r_2=\frac{1}{2}\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}a\\
\frac{a\sqrt{2}}{4}=\frac{1}{2}a_3\sqrt{2}\\
a_3=\frac{1}{2}a\)


\(r_3=\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}a\\
r_3=\frac{1}{4}a\\
...\\
q=\frac{a}{4}\cdot\frac{4}{a\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\\)



a)
\(O_1=2\pi\cdot \frac{1}{2}a=\pi a\\
O_2=2\pi\cdot \frac{a\sqrt{2}}{4}=\frac{\pi a\sqrt{2}}{2}\\
O_3=2\pi\cdot \frac{a}{4}=\frac{\pi a}{2}\\
...\\
q=\frac{\pi a}{2}\cdot\frac{2}{\pi a\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
S=\frac{\pi a}{1-\frac{\sqrt{2}}{2}}=\frac{2\pi a}{2-\sqrt{2}}=\frac{2\pi a(2+\sqrt{2})}{4-2}=\pi a(2+\sqrt{2})\)



b)
\(P_1=\pi \cdot\frac{a^2}{4}=\frac{\pi a^2}{4}\\
P_2=\pi\cdot\frac{2a^2}{16}=\frac{a^2\pi}{8}\\
P_3=\pi \cdot\frac{a^2 }{16}=\frac{a^2\pi}{16}\\
...\\
q=\frac{1}{2}\\
S=\frac{\frac{\pi a^2}{4}}{1-\frac{1}{2}}=\frac{\pi a^2}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
matematykajestsuper
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 08 kwie 2021, 18:22
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Szereg geometryczny- zadania tekstowe

Post autor: matematykajestsuper »

tutaj rozwiązanie w formie filmiku :) https://www.youtube.com/watch?v=b1d2si2XzXA
ODPOWIEDZ