3 zadania otwarte z matury 2015

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Wilk_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2015, 19:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

3 zadania otwarte z matury 2015

Post autor: _Wilk_ »

Witam, chciałbym poradzić się czy za te zadania jakieś punkty bym dostał?

Zad 27 za 2 punkty
Rozwiąż nierówność \(2x^{2}-4x \ge x-2\)

Odpowiedź: \(\\ 2x^{2}-4x-x-2 \ge 0\)
\(2x^{2}-3x-2 \ge 0\)
a= 2 b=-3 c=-2
\(\Delta =b^{2}-4ac\)
\(\Delta =(-3)^{2}-4*2*(-2)\)
\(\Delta\)= 9+16=25
pierwiastek{\(\Delta\)}=5
Po obliczeniu x1 i x2 wyszło: x1= - \(\frac{1}{2}\)
x2= 2

Graficznie wygląda to tak że ramiona paraboli skierowane są do góry, i na osi x punkty mają zamalowane "kółeczka i
\(x\in(- \infty ; \frac{1}{2}> \cup <2;+ \infty)\)

_____________________________________
Zad 30 2 punkty

Dany jest skończony ciąg, w którym pierwszy wyraz jest równy 444 , a ostatni jest
równy 653. Każdy wyraz tego ciągu, począwszy od drugiego, jest o 11 większy od wyrazu
bezpośrednio go poprzedzającego. Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.

Odpowiedź: \(a1=444 \\ an=653 \\ a2=444+11=455 \\\) \(korzystam \parallel ze \parallel wzoru \parallel na \parallel n-ty \parallel wyraz \parallel ciągu \parallel arytmetycznego\)

\(an=a1+r \\ 653=444+r \\ 653-444=r \\ 209=r \\ 209/11=19 +1 \parallel wraz \parallel z \parallel pierwszym \parallel wyrazem \parallel ktory \parallel nie \parallel mial \parallel "11" \\ Obliczam sumę 20 wyrazów \\ S20= \frac{444+653}{2} *20 \\ S20= \frac{1097}{2}*20 \\ S20=548,5*20=10970\)

_____________________________________________________
Zad 33 4 punkty

Wśród 115 osób przeprowadzono badania ankietowe, związane z zakupami w pewnym
kiosku. W poniższej tabeli przedstawiono informacje o tym, ile osób kupiło bilety
tramwajowe ulgowe oraz ile osób kupiło bilety tramwajowe normalne.

Liczba osób która kupiła bilety ulgowe: 76
Liczba osób która kupiła bilety normalne: 41

Uwaga! 27 osób spośród ankietowanych kupiło oba rodzaje biletów.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że osoba losowo wybrana
spośród ankietowanych nie kupiła żadnego biletu. Wynik przedstaw w formie nieskracalnego
ułamka.

Odpowiedź: \(\Omega =115 \\ Na=90 \\\)
Liczba osób które kupiły bilet ulgowy: 76-27=49
Liczba osób które kupiły bilet normalny" 41-27=14
Liczba osób które kupiły oba: 27
Łączna liczba osób które kupiły bilety: 49+14+27=90
A-zdarzenie losowe, że żadna osoba nie kupiła biletu
A'- zdarzenie losowe, że każda osoba kupiła bilet
P(A')=\(\frac{Na'}{ \Omega } = \frac{90}{115}\)
P(A)=\(1- \frac{90}{115} = \frac{115}{115}- \frac{90}{115}= \frac{25}{115}= \frac{5}{23}\)
ODP: Prawdopodobieństwo zdarzenia, że nikt nie kupił biletu wynosi \(\frac{5}{23}\)

Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Zadanie 27 - źle "przenosisz" wyrażenia na drugą stronę. Ciekawe jak będzie klucz, ale w bardzo optymistycznej wersji dostaniesz punkt, choć ja osobiście dałbym 0.

Zadanie 30
Dałbym ci maks, chociaż oznaczenie \(r\) błędnie kojarzy się z różnicą ciągu, a w żadnym wypadku nią nie jest.

Zadanie 33
też maks raczej.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
_Wilk_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2015, 19:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: _Wilk_ »

Z klucza 2013 zerknąłem i

Odpowiedź: Zdający otrzymuje jeden punkt

 realizując pierwszy etap popełni błąd (ale otrzyma dwa różne pierwiastki)
i konsekwentnie do tego rozwiąże nierówność, np.
 popełni błąd rachunkowy przy obliczaniu wyróżnika lub pierwiastków
trójmianu kwadratowego i konsekwentnie do popełnionego błędu rozwiąże
nierówność,

Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4078
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: 3 zadania otwarte z matury 2015

Post autor: kacper218 »

Czyli istnieje szansa na punkcik :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
_Wilk_
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 20 maja 2015, 19:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: _Wilk_ »

I to duża :) a jak w skutek rozłożenia wielomianu 3 stopnia, wyszły mi inne liczby to też jest szansa na dostanie pkt? Doprowadziłem zadanie do końca...
ODPOWIEDZ