Makroekonomia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
almon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 gru 2012, 23:49

Makroekonomia

Post autor: almon »

1.W gospodarce zamkniętej dane są wartości: C=2300, I=700, G(zakupy rządowe)=800, F(transfery rządowe)=100, N(odsetki od długu państwowego)=100 i T(podatki)=800, X=-200(eksport netto), V=50(dochód z czynników wytwórczych i własności za granica) . Oblicz PKB, wielkość oszczędności prywatnych i państwa oraz całkowite oszczędności. Wykaż równość oszczędności i inwestycji.

2.Y=C+I+G+X (tożsamość dochodu)
C=400+0.9Yd konsumpcja
X=100 -0,05Y (eksport netto)
Gdzie: I=300, G=100, a stawka podatkowa t=0,5.
Jaki jest poziom dochodu, gdy występuje zbilansowanie wydatków? Jak jest wartość
mnożnika?
Załóżmy, że wielkość zakupów rządowych zwiększy się o 100. Jaki jest nowy poziom dochodu?

jak zrobić zadania...
ODPOWIEDZ