Przekształcanie wzorów

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Przekształcanie wzorów

Post autor: kwiatek1414 »

Z podanego wzoru wyznacz niewiadomą y. Załóż, że wszystkie niewiadome są liczbami dodatnimi.
a) b = -ay + dv
b) 3by-z-a=2by
Monika1008
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 maja 2016, 20:58
Płeć:

Post autor: Monika1008 »

A) ay = dv-b
y=(dv-b)/a
B) 3by-2by=z+a
by =z+a
y=(z+a)/b
ODPOWIEDZ