Z podanego równania wyznacz wskazaną niewiadomą.
a) 6x-12=3x+3a x
b) 5y-(-8c+y)=12ab y
c) -13z+2(5z-2a)=-20a+5z+40 z
Przekształcanie wzorów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 188
- Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
- Podziękowania: 7 razy
-
- Expert
- Posty: 6278
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
- Płeć:
a) 6x - 3x = 3a +12
3x = 3a + 12
x = a +4
b) 5y +8c -y = 12ab
4y = 12ab -8c
y = 2ab -2c
c)-13z +10z -4a = -20a +5z +40
-3z -5z = -20a +40 +4a
-8z = -16a +40
z = 2a -5
3x = 3a + 12
x = a +4
b) 5y +8c -y = 12ab
4y = 12ab -8c
y = 2ab -2c
c)-13z +10z -4a = -20a +5z +40
-3z -5z = -20a +40 +4a
-8z = -16a +40
z = 2a -5
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl