W graniastosłupie o podstawie kwadratowej dany jest bok podstawy oraz kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych. Wyznacz objętość i pole powierzchni graniastosłupa. Muszę napisać program w języku basic ale problemem jest samo zadanie. Dobrze w ogóle kombinuje. Proszę o pomoc
Ppc=\(2a^2+4ah\)
\(V=a^2*h\)
x-przekątna ściany bocznej, a-bok podstawy, h wysokość graniastosłupa
\(sin \frac{alfa}{2}= \frac{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }{x}\) <--trójkat prostokątny (od wierchołka styku przekątnych do srodka podstawy)
\(x= \frac{a \sqrt{2} }{2sin \frac{alfa}{2} }\)
\(h= \sqrt{x^2 - a^2}\)
Graniastosłup o podstawie kwadratowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 157
- Rejestracja: 16 lis 2014, 21:18
- Podziękowania: 92 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10384 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłup o podstawie kwadratowej
dobrze kombinujeszmajlo93 pisze:W graniastosłupie o podstawie kwadratowej dany jest bok podstawy oraz kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych. Wyznacz objętość i pole powierzchni graniastosłupa. Muszę napisać program w języku basic ale problemem jest samo zadanie. Dobrze w ogóle kombinuje. Proszę o pomoc
Ppc=\(2a^2+4ah\)
\(V=a^2*h\)
x-przekątna ściany bocznej, a-bok podstawy, h wysokość graniastosłupa
\(sin \frac{alfa}{2}= \frac{ \frac{a \sqrt{2} }{2} }{x}\) <--trójkat prostokątny (od wierchołka styku przekątnych do srodka podstawy)
\(x= \frac{a \sqrt{2} }{2sin \frac{alfa}{2} }\)
\(h= \sqrt{x^2 - a^2}\)
x można też obliczyć z twierdzenia cosinusów
\((a\sqrt{2})^2=x^2+x^2-2x\cdot x\cdot \cos \alpha\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 157
- Rejestracja: 16 lis 2014, 21:18
- Podziękowania: 92 razy
- Płeć:
Re: Graniastosłup o podstawie kwadratowej
Teraz tak liczę i założmy, że bok ma 12 a kąt między przekątnymi ma 60 to przy liczeniu h wychodzi mi liczba ujemna
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9162 razy
\(a=12\\\alpha=60^o\\sin 30^o=\frac{1}{2}\\x=\frac{12\sqrt{2}}{2\cdot\frac{1}{2}}=12\sqrt{2}\\h=\sqrt{288-144}>0\)
Podobnie z tw. cosinusów:
\((12\sqrt{2})^2=x^2+x^2-2x^2\cdot cos 60^o\\144\cdot 2=2x^2-x^2\\288=x^2\\x=12 \sqrt{2}\)
\(h= \sqrt{x^2-a^2}= \sqrt{288-144}= \sqrt{144}=12\)
Nie ma nic ujemnego...
Podobnie z tw. cosinusów:
\((12\sqrt{2})^2=x^2+x^2-2x^2\cdot cos 60^o\\144\cdot 2=2x^2-x^2\\288=x^2\\x=12 \sqrt{2}\)
\(h= \sqrt{x^2-a^2}= \sqrt{288-144}= \sqrt{144}=12\)
Nie ma nic ujemnego...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.