Matura 2015 PR - dyskusja

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piotr_74
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2015, 22:17
Płeć:

Re: Matura 2015 PR - dyskusja

Post autor: Piotr_74 »

Ciąg. A nie prościej byłoby: skoro suma współczynników wielomianu jest równa 0, to pierwiastkiem jest liczba 1.
Skoro różnica wynosi 3, to mamy trzy ciągi (1, 4, 7) lub (-2, 1, 4) lub (-5, -2, 1).
Zapisuję wielomiany w postaci iloczynowej, doprowadzam do postaci ogólnej i podaję współczynniki: a=-12, b=39, c=-28 lub a=-3, b=-6, c=8 lub a=6, b=3, c=-10.
matematix
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 175
Rejestracja: 16 lis 2013, 16:58
Podziękowania: 129 razy
Płeć:

Post autor: matematix »

ale do tego trzeba było znać wzory viete'a do wielomianu 3 stopnia, a nie jest to w podstawie
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

Za to zad 8 co pisalem jakies punkty dostane?
Awatar użytkownika
gimphelp
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 11 gru 2014, 18:52
Podziękowania: 8 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Re: Matura 2015 PR - dyskusja

Post autor: gimphelp »

Piotr_74 pisze:Ciąg. A nie prościej byłoby: skoro suma współczynników wielomianu jest równa 0, to pierwiastkiem jest liczba 1.
Skoro różnica wynosi 3, to mamy trzy ciągi (1, 4, 7) lub (-2, 1, 4) lub (-5, -2, 1).
Zapisuję wielomiany w postaci iloczynowej, doprowadzam do postaci ogólnej i podaję współczynniki: a=-12, b=39, c=-28 lub a=-3, b=-6, c=8 lub a=6, b=3, c=-10.
Wpadnij na to na maturze, gdzie towarzyszy Ci stres. Banalne rozwiązanie i zadanie :)
~ Ama Nos et Vale

///Khan.
dariass12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 02 wrz 2014, 22:18
Podziękowania: 107 razy
Płeć:

Post autor: dariass12 »

a mam pytanie czy to zadanie z nierównością mogłam zwinąć do kwadratów jako :
x^4-x^2-2x+3>0

ja zrobiłam to tak:

x^4-2x^2+1+x^2-2x+1+1>0

(x^2-1)^2+(x-1)^2+1>0

bo jeśli podają odpowiedzi to tylko,że wyliczano to z pochodnej
dariass12
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 02 wrz 2014, 22:18
Podziękowania: 107 razy
Płeć:

Post autor: dariass12 »

A i jak myślicie jeśli chodzi o to zadanie z funkcją kwadratową jeśli wgl nie pisało się tego a bd dawać chociaż 1 pkt?
userek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2015, 15:23

Post autor: userek »

Jestem strasznie zły, bo optymalizacyjne zmaściłem, wyznaczyłem sobie tak, że miałem okropne liczby i stwierdziłem, że dalej nie będę liczył...

Z tym wielomianem też nie ogarnąłem, bo mnie po prostu zaćmiło, rozpisałem tylko wzory vieta 3 stopnia i jakieś warunki. Ponadto jeszcze parę błędów się wkradło(na tym ostrosłupie do połowy zrobiłem) i % lecą ostro w dół.


Najbardziej jestem zły na optymalizacyjne, bo było do zrobienia, a dałem za wygraną, nawet nie pomyślałem, żeby próbować inaczej.
Nie wiem co i jak to się stało, ale szczerze to tak źle i takiego kompletnego zaćmienia to jeszcze nie miałem...
userek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2015, 15:23

Re:

Post autor: userek »

dariass12 pisze:A i jak myślicie jeśli chodzi o to zadanie z funkcją kwadratową jeśli wgl nie pisało się tego a bd dawać chociaż 1 pkt?
Powinni dać, ale za brak a chyba obetną :/
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

http://zapodaj.net/images/17d15e6cf4ee1.jpg
Zadanie ósme zrobilem mniej wiecej o tak, dostane jakies punkty za to?
Przesada troche, zeby mi odejmowac punkty za inna wersje rozwiazania...
Z podchodnych tez moglem to wykazac, ale wygodniejsza dla mnie byla ta metoda,
prosta i przejrzysta.
userek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2015, 15:23

Post autor: userek »

Na pewno będzie kilka sposobów rozwiązania, więc jeśli coś zrobiłeś i wytłumaczyłeś(tutaj rysunek) to powinno to przejść.
Oczywiście egzaminatorem nie jestem, więc gwarancji Ci nie dam.

Przecież logiczne jest, że każdy robił/próbował inaczej :P Tak naprawdę dopiero w czerwcu się dowiemy jak to było, bo wtedy będą zarówno wyniki jak i oficjalne odpowiedzi ze strony cke(jeśli dobrze pamiętam).
Awatar użytkownika
mimek08
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 06 paź 2014, 11:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: mimek08 »

To zrobilem inaczej, skrocilem wszystko co sie powtarza na lewej i prawej stronie... Ktokolwiek z Was ma to dobrze?
Edit: nie wstawiamy linków ze zdjęciami
userek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 01 maja 2015, 15:23

Post autor: userek »

Delta mi wyszła tak samo, a z tych vieta miałem tak samo tylko, że nie zrobiłem odpowiedzi w postaci przekroju, zostawiłem te warunki po prostu...

Więc punkt na pewno mi odejmą już za to.
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

Zrobiłem wszystko. liczę na dobry wynik. Zasługa i wielkie podziękowania dla tego portalu, bez waszych prób było by ciężko! Zresztą wiele zadań było podobnych np. te z okręgiem opisanym na czworokącie. Ciekaw jestem, jak zrobiliście zadanie z kątem dwuściennym?
πter
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwie 2015, 15:41
Lokalizacja: Łącko/Kraków
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: πter »

Ja w zadaniu z dwuściennym korzystałem z tw.Pitagorasa, podobieństwa i pola trójkąta na dwa sposoby. Wyszło chyba ok, ale generalnie matura trudna, no nie?
Chociażby porównując do lat poprzednich.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Moje rozwiązania zadań:
http://www.zadania.info/d1654/48370
Technikum będzie jutro. Wydaje mi się, że matura była raczej trudna, niż łatwa. Mało było zadań za 2,3 punkty i sporo nieprzyjemnych rachunków.
ODPOWIEDZ