Mam takie zadanie :
Funkcja kwadratowa y=3x^2 + bx + c, ma dwa miejsca zerowe: x1 = -2, x2 = 1.
a) wyznacz wartosci b i c.
Ja zrobilem sobie z tego postac iloczynowa : 3(x+2)(x-1), wymnozylem i wyszlo mi y= 3x^2 + 3x - 6, cyzli b = 3 i c = -6.
Patrze w odpowiedzi i ma wyjsc b = -9 i c = 6. No to sprawdzam. Licze delte z tego rownania ktore wsyzlo mi i wychodza miejsca zerowe -2 oraz 1, czyuli takie jak sa podane w zadaniu, natomiast jak licze m.z. z wyniku ktory jest w odpowiedziach miejsca zerowe to 1 i 2. Czy popelnilem jakis blad, czy blad jest w odpowiedziach ?
Problem, f kwadratowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 175
- Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
- Otrzymane podziękowania: 38 razy
Masz rację, jest błąd w odpowiedzi. Można to zadanie zrobić w troche innym sposób niż Ty zaprezentowałeś. Rozwiązanie które pokażę jest powiedziałbym mniej kreatywne i bardziej uciążliwe, ale dobre na sprawdzenie .
\(y=3x^2+bx+c\)
\(\sqrt \Delta = \sqrt{b^2-12c}\)
\(\{x_1=\frac{-b-\sqrt{b^2-12c}}{2a}
{x_2=\frac{-b+\sqrt{b^2-12c}}{2a}}\)
\(\{-2=\frac{-b-\sqrt{b^2-12c}}{6}
1=\frac{-b+\sqrt{b^2-12c}}{6}\)
\(\{-12=-b-\sqrt{b^2-12c}
6=-b+\sqrt{b^2-12c}\)
+-----------------------------
\(-6=-2b \\
b=3\)
\(-12=-3-\sqrt{9-12c}\\
81=9-12c\\
c=-6\)
Pozdrawiam
Szymon.
\(y=3x^2+bx+c\)
\(\sqrt \Delta = \sqrt{b^2-12c}\)
\(\{x_1=\frac{-b-\sqrt{b^2-12c}}{2a}
{x_2=\frac{-b+\sqrt{b^2-12c}}{2a}}\)
\(\{-2=\frac{-b-\sqrt{b^2-12c}}{6}
1=\frac{-b+\sqrt{b^2-12c}}{6}\)
\(\{-12=-b-\sqrt{b^2-12c}
6=-b+\sqrt{b^2-12c}\)
+-----------------------------
\(-6=-2b \\
b=3\)
\(-12=-3-\sqrt{9-12c}\\
81=9-12c\\
c=-6\)
Pozdrawiam
Szymon.