który ułamek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
\(a>b>0\)
\(|\frac{a}{b}-1|=|\frac{a-b}{b}|=\frac{a-b}{b}\)
\(|\frac{b}{a}-1|=|\frac{b-a}{a}|=\frac{a-b}{a}\)
\(\frac{a-b}{a}<\frac{a-b}{b}\)
(Ułamki mają te same liczniki, a ułamek z lewej strony ma większy mianownik, więc jest mniejszy od tego z prawej)
Bliżej zera jest ułamek \(\frac{b}{a}\) (mniej się różni od liczby 1)
\(|\frac{a}{b}-1|=|\frac{a-b}{b}|=\frac{a-b}{b}\)
\(|\frac{b}{a}-1|=|\frac{b-a}{a}|=\frac{a-b}{a}\)
\(\frac{a-b}{a}<\frac{a-b}{b}\)
(Ułamki mają te same liczniki, a ułamek z lewej strony ma większy mianownik, więc jest mniejszy od tego z prawej)
Bliżej zera jest ułamek \(\frac{b}{a}\) (mniej się różni od liczby 1)