1.Drużyna piłkarska składa się z 11 graczy. Średni ich wiek wynosi 22 lata. W czasie gry jeden z graczy został usunięty z boiska. Średni wiek pozostałych wynosi 21 lat. Ile lat miał gracz usunięty z boiska?
2.Kiedy Jasiek idzie do szkoły pieszo, zaś wraca na koniu, zajmuje mu to 1,5 godziny. Jeśli w obie strony jedzie konno, zyskuje 0,5 godziny. Jak długo szedłby do szkoły i z powrotem pieszo?
Wiek gracza, droga do szkoły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(11\cdot22=242\\10\cdot21=210\\242-210=32\)
Miał 32 lata.
2.
s- droga do szkoły
x- prędkość Jaśka
y- prędkość konia
\(\frac{s}{x}\)- czas, w jakim Jasiek wraca ze szkoły (lub idzie do szkoły)
\(\frac{s}{y}\)- czas, w jakim Jasiek jedzie konno do szkoły
\(\begin{cases}\frac{s}{x}+\frac{s}{y}=1,5\\\frac{2s}{y}=1 \end{cases} \\\frac{s}{y}=\frac{1}{2}\\\frac{s}{x}=1\\2\cdot\frac{s}{x}=2\)
Szedłby 2 godziny.
Inaczej- jeśli na jednej drodze zyskuje 0,5 godziny, to na podwójnej- zyskuje 1 godzinę.
\(11\cdot22=242\\10\cdot21=210\\242-210=32\)
Miał 32 lata.
2.
s- droga do szkoły
x- prędkość Jaśka
y- prędkość konia
\(\frac{s}{x}\)- czas, w jakim Jasiek wraca ze szkoły (lub idzie do szkoły)
\(\frac{s}{y}\)- czas, w jakim Jasiek jedzie konno do szkoły
\(\begin{cases}\frac{s}{x}+\frac{s}{y}=1,5\\\frac{2s}{y}=1 \end{cases} \\\frac{s}{y}=\frac{1}{2}\\\frac{s}{x}=1\\2\cdot\frac{s}{x}=2\)
Szedłby 2 godziny.
Inaczej- jeśli na jednej drodze zyskuje 0,5 godziny, to na podwójnej- zyskuje 1 godzinę.