procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
qest52
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 lut 2009, 16:13

procenty

Post autor: qest52 »

W pewnej armeńskiej wsi każdy mieszkaniec mówi bądź po rosyjsku, bądź po ormiańsku. 60% mieszkańców mówi po rosyjsku, 75% - po ormiańsku. Jaka część mieszkańców mówi obu tymi językami?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(P(A)=0,6
P(B)=0,75
P(A\cup B)=1\)


\(P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)
1=0,6+0,75-P(A\cap B)
P(A\cap B)=0,35\)


odp: po ormiańsku i rosyjsku (w obu językach) mówi 35% mieszkańców
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

60%+75%=135%

Ponieważ \(A \cup B\) to cała wioska, gdzie A- mieszkańcy mówiący po rosyjsku, a B- mieszkańcy mówiący po ormiańsku. Część wspólna tych zbiorów to ludzie, którzy mówią obydwoma tymi językami. W części wspólnej jest więc 35% mieszkańców wioski.
ODPOWIEDZ