Przedstawiona na rys. funkcja g powstała z równoległego przesunięcia funkcji \(f(x)= - \frac{2}{x} i x \neq 0\)
Napisz wzór funkcji g i znajdź miejsca zerowe
Narysuj wyk. funkcji \(k(x)= |g(x)|\)
Dla jakich wartości parametru z (gdzie z należy do liczb rzeczywistych) równanie \(k(x)=p^2-1\) ma dwa rozwiązania różnych znaków
bardzo proszę o pomoc
funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
funkcja ma asymptoty x=-1 i y=3, stąd
\(g(x)=-\frac{2}{x+1}-3\)
http://img1.vpx.pl/up/20100220/funkcja67.jpg
z wykresu widać, że równanie \(k(x)=p^2-1\) ma dwa rozwiązania różnych znaków, gdy:
\(p^2-1>3 \ \wedge \ p^2-1<5
p^2-4>0 \ \wedge \ p^2-6<0
(p-2)(p+2)>0 \ \wedge \ (p-\sqrt{6})(p+\sqrt{6})<0
p\in(-\infty;-2)\cup (2;+\infty) \ \wedge \ p\in(-\sqrt{6};\sqrt{6})
p\in(-\sqrt{6};-2)\cup (2;\sqrt{6})\)
\(g(x)=-\frac{2}{x+1}-3\)
http://img1.vpx.pl/up/20100220/funkcja67.jpg
z wykresu widać, że równanie \(k(x)=p^2-1\) ma dwa rozwiązania różnych znaków, gdy:
\(p^2-1>3 \ \wedge \ p^2-1<5
p^2-4>0 \ \wedge \ p^2-6<0
(p-2)(p+2)>0 \ \wedge \ (p-\sqrt{6})(p+\sqrt{6})<0
p\in(-\infty;-2)\cup (2;+\infty) \ \wedge \ p\in(-\sqrt{6};\sqrt{6})
p\in(-\sqrt{6};-2)\cup (2;\sqrt{6})\)