Wykaż-ułamek nieskracalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gucio102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 27 wrz 2014, 14:18
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Wykaż-ułamek nieskracalny

Post autor: gucio102 »

Wykaż ,że dla dowolnej liczby całkowitej x ułamek \(\frac{7x+4}{2x+1}\) jest nieskracalny.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{3,5x+2}{x+ 0,5}= \frac{3,5(x+0,5)+0,25}{x+0,5}=3,5+ \frac{0,25}{x+0,5}= \frac{7}{2}+ \frac{1}{4x+2}\)
Ten ułamek \(\frac{1}{4x+2}\) jest nieskracalny.
To i suma dwóch nieskracalnych jest nieskracalna.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
gucio102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 27 wrz 2014, 14:18
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Post autor: gucio102 »

czy to wystarczy ? w zeszycie z lekcji mam zaczęte to zadanie od dowodu "nie wprost " jako stwierdzenie ,że ten ułamek jest skracalny \(\frac{7x+4}{2x+1}\) =\(\frac{k*q}{k*p}\) tylko nie mam niestety dalszego rozwiązania zadania :(
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(\frac{7x+4}{2x+1} =3+ \frac{x+1}{2x+1}\)
Należy pokazać ,że \(( x+1,2x+1)=1\) są względnie pierwsze czyli \(NWD( x+1,2x+1)=1\)

Załóżmy nie wprost , że \(k| x+1\) i \(k| 2x+1\) i \(|k| \neq 1\)
Wtedy \(k | (2x+1)-(x+1)\) czyli \(k| x\)
Ale wtedy \(k|x+1\) z założenia i \(k| x\) stąd \(k| (x+1)-x\) czyli \(k| 1\) czyli \(|k|=1\) i sprzeczność .
Stąd \(NWD( x+1,2x+1)=1\)
ODPOWIEDZ