Lokata - procent prosty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomeekk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 22 lis 2014, 15:13
Podziękowania: 50 razy
Płeć:

Lokata - procent prosty

Post autor: tomeekk »

Pan Kozłowski złożył do banku 8000 zł, a po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał po 1000 zł. Ile lat oszczędzał pan Kozłowski, jeśli na koniec tego okresu na koncie było wraz z odsetkami (przed opodatkowaniem) 26 290 zł. Przez cały czas oszczędzania oprocentowanie w banku wynosiło 4,5 % (procent prosty).
Odp.: 12 lat
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1 rok: x_1 = 8000*0,045 + 8000 + 1000
2 rok: x_2 = x_1*0,045 + x_1 + 1000
.....
n-ty rok: x_n = x_(n-1)*0,045 + x_(n-1) + 1000
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ