Wybór jury

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
The_Unbroken
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 02 kwie 2015, 16:42
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wybór jury

Post autor: The_Unbroken »

Cześć, proszę sprawdżcie czy dobrze to rozwiązałem.

Spośród sześciu małżeńst wybieramy czteroosobowe jury. Na ile sposóbów możemy to zrobić jeżeli w jury nie mogą być dwie osoby z tego samego małżeństwa.


Wybieram 4 małżeństwa i jedno z małżonków.

\(6 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2 = 720\)
Matura nam nie straszna :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

wybieramy najpierw 4 małżeństwa i z każdego małżeństwa po jednej osobie
\({6\choose 4}\cdot 2\cdot 2\cdot 2\cdot 2=\frac{6!}{4!\cdot 2}\cdot 2^4=5\cdot 6\cdot 8=240\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ