równoramienny trójkącik

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pytający231
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

równoramienny trójkącik

Post autor: pytający231 »

W trójkącie równoramiennym EFG dane są : |EG|=|FG|=8 i kąt|EGF|=45°.Oblicz wysokość FH trójkąta.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Policz pole trójkata z dwóch innych wzorów:
\(P_{\Delta}= \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 8 \cdot sin45^o=32 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}=16 \sqrt{2}\)
\(P_{\Delta}= \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot h=4h\)
\(4h=16 \sqrt{2}\\h=4 \sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ