trójkąt prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trójkąt prostokątny
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 26, a przyprostokątne różnią się o 14. Wyznacz długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(c=26\) - przeciwprostokątna
\(x\) - przyprostokąta
\(x+14\) - przyprostokątna
\(h\) - szukana wysokość
\(x^2+(x+14)^2=26^2\)
\(x=10\)
\(P= \frac{x(x+14)}{2} = \frac{10 \cdot 24}{2} =120\)
\(P= \frac{ch}{2}\)
\(\frac{26h}{2}=120\)
\(h= \frac{120}{13}\)
\(x\) - przyprostokąta
\(x+14\) - przyprostokątna
\(h\) - szukana wysokość
\(x^2+(x+14)^2=26^2\)
\(x=10\)
\(P= \frac{x(x+14)}{2} = \frac{10 \cdot 24}{2} =120\)
\(P= \frac{ch}{2}\)
\(\frac{26h}{2}=120\)
\(h= \frac{120}{13}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.