Dwa okręgi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcelel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 01 mar 2015, 20:15
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Dwa okręgi

Post autor: marcelel »

Dwa okregi o roznych promieniach sa styczne wewnetrznie w punkcie A. Odcinek AB jest srednica wiekszego okregu, a cieciwa BK tego okregu jest styczna do mniejszego okregu w punkcie P. Uzasadnij, ze odcinek AP zawiera sie w dwusiecznej kata KAB.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_303.jpg
ScreenHunter_303.jpg (10.9 KiB) Przejrzano 3926 razy
\(PO_2 \parallel KA\), bo są prostopadłe do \(BK\)
no to \(| \angle O_2PA|=| \angle KAP|\) jako naprzemianległe
\(| \angle O_2PA|=| \angle O_2AP|\) jako kąty przy podstawie trójkąta równoramiennego
no to
\(| \angle O_2AP|=| \angle KAP|\)

C.B.D.O.
jannnnnnn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2021, 19:56
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dwa okręgi

Post autor: jannnnnnn »

Mam pytanie. Dlaczego uważasz że kąt BKA ma 90 stopni?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dwa okręgi

Post autor: eresh »

jannnnnnn pisze: 01 lut 2021, 19:59 Mam pytanie. Dlaczego uważasz że kąt BKA ma 90 stopni?
bo jest oparty na średnicy okręgu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ