ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mint90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2010, 12:28

ciąg arytmetyczny

Post autor: mint90 »

ciągiem arytmetycznym o różnicy 4 jest ciąg:
a) an= 2n+4
b) an= 3n+1
c) an= 4n+3
d) an= n+4
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a_n=4n+3
a_{n+1}=4(n+1)+3=4n+7
r=a_{n+1}-a_n=4n+7-4n-3=4\)


odp: c.
ODPOWIEDZ