Czworokąt wpisany w okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kostka776
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2015, 16:25
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: kostka776 »

Na okręgu zaznaczono losowo 4 punkty. Łącząc je powstał czworokąt. Przeciwne boki o długości 6 i x przedłużono aż się "spotkały". Długość ich to 6 (odcinek przedłużony z szóstki) i 8 (odc. przedłużony od x). Oblicz długośc x.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(6 \cdot 6=8x \So x=4,5\)
kostka776
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2015, 16:25
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: kostka776 »

dlaczego tak?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

popatrz sobie co to jest potęga punktu względem okręgu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99ga_punktu
kostka776
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2015, 16:25
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kostka776 »

radagast pisze:popatrz sobie co to jest potęga punktu względem okręgu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%99ga_punktu
A prościej się da? :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Potęgi punktu się w szkole nie uczy (nigdy się nie spotkałem, żeby uczono) :), ale uczy się twierdzenia o siecznych :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Tw.
Jeżeli dwie sieczne poprowadzone z punktu P leżącego poza okręgiem przecinają okrąg w punktach
A i B oraz C i D to \(|PA| \cdot |PB|=|PC| \cdot |PD|\)
\(|PA|=6\\|PB|=6+6=12\\|PC|=8\\|PD|=8+x\)
Masz więc równanie:
\(8(8+x)=6 \cdot 12\;/:8\\8+x=9\\x=1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kostka776
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 kwie 2015, 16:25
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kostka776 »

Galen pisze:Tw.
Jeżeli dwie sieczne poprowadzone z punktu P leżącego poza okręgiem przecinają okrąg w punktach
A i B oraz C i D to \(|PA| \cdot |PB|=|PC| \cdot |PD|\)
\(|PA|=6\\|PB|=6+6=12\\|PC|=8\\|PD|=8+x\)
Masz więc równanie:
\(8(8+x)=6 \cdot 12\;/:8\\8+x=9\\x=1\)
Dziękuję. A jeśli można wiedzieć: z czego wynika to twierdzenie? :D
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Wynika np. z podobieństwa trójkątów \(PAB\) i \(PCD\) :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ