Mam wielką prożbę proszę o wytłumaczenie tego zadania
Z czterech ołowianych sześcianów o przekątnej długości \(4\sqrt{3}\) wykonano graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy równej 8 cm. Oblicz przekątną graniastosłupa . Moje gg 10315247 . Z góry thx Proszę o wytłumczenie
Super pilne na jutro
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
Z długości przekątnej sześcianu otrzymujemy krawędź sześcianu długości 4.
Skoro podstawa graniastosłupa ma długość 8, to znaczy, że te cztery sześcianiki ustawiono na podstawie obok siebie.
Podstawa graniastosłupa to zatem kwadrat o boku 8, a wysokość graniastosłupa 4.
Przekątną graniastosłupa obliczymy z twierdzenia Pitagorasa - jest ona przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych 4 (wysokość, czyli boczna krawędź graniastosłupa) i \(8\sqrt{2}\) (przekątna podstawy). Ma więc długość
\(\sqrt{4^2+(8\sqrt{2})^2} = \sqrt{16+128}=\sqrt{144}=12\).
Przydałby się rysunek, ale ja nie wstawię.
escher
P.S. Wklejanie niecierpliwej odpowiedzi w minutę po pytaniu znacznie zmniejsza szansę na uzyskanie pomocy, bo sprawia wrażenie, że już ktoś udzielił odpowiedzi
Skoro podstawa graniastosłupa ma długość 8, to znaczy, że te cztery sześcianiki ustawiono na podstawie obok siebie.
Podstawa graniastosłupa to zatem kwadrat o boku 8, a wysokość graniastosłupa 4.
Przekątną graniastosłupa obliczymy z twierdzenia Pitagorasa - jest ona przeciwprostokątną trójkąta o przyprostokątnych 4 (wysokość, czyli boczna krawędź graniastosłupa) i \(8\sqrt{2}\) (przekątna podstawy). Ma więc długość
\(\sqrt{4^2+(8\sqrt{2})^2} = \sqrt{16+128}=\sqrt{144}=12\).
Przydałby się rysunek, ale ja nie wstawię.
escher
P.S. Wklejanie niecierpliwej odpowiedzi w minutę po pytaniu znacznie zmniejsza szansę na uzyskanie pomocy, bo sprawia wrażenie, że już ktoś udzielił odpowiedzi
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1869
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: