prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mint90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 18 lut 2010, 12:28

prawdopodobieństwo

Post autor: mint90 »

Losujemy jedną liczbę spośród liczb czterocyfrowych, w których zapisie użyto cyfry: 1,2,3,4 i cyfry te się nie powtarzają. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to liczba parzysta.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Wszystkich takich liczb jest \(4\cdot3\cdot2\cdot1=24\). Wśród nich co druga jest liczbą parzystą. Liczb parzystych jest \(2\cdot3\cdot2=12\). Prawdopodobieństwo jest równe \(\frac{12}{24}=\frac{1}{2}\)
ODPOWIEDZ