dlaczego robiąc zad 9 w taki sposób wychodzi mi inny wynik: 2sinxcos^2x+sinxcosx=0
cosx(2sinxcosx+sinx)=0 cosx \notin D sin2x+sinx=0 2sin(3x/2)cos(x/2)=0 3x/2=k \pi czyli x=2k \pi /3 lub x/2= \pi /2+k \pi czyli x=\pi +2k\pi
Nie rozumiem również warunku z zadania 15, że suma tamtych kątów ma byc równa 180. tam jest chyba rozpisany warunek na czworokąt, nie wiem jak to się ma do trójkata?
pandoktor1 pisze:Nie rozumiem również warunku z zadania 15, że suma tamtych kątów ma byc równa 180. tam jest chyba rozpisany warunek na czworokąt, nie wiem jak to się ma do trójkata?
Napisz dokładniej co jest niejasne. Pierwsza równość z kątami to warunek na to, żeby na czworokącie CEFD można było opisać okrąg - a potem to już są przekształcenia tego warunku.
Marcin2611 pisze:Rozkmini mi ktoś dlaczego ten trójkąt ABW jest prostokątny?
Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem trzy pierwsze zdania rozwiązania - tam jest to wyjaśnione. Powinieneś o tym myśleć (wyobrażać sobie) w ten sposób:
- jest krawędź WD prostopadła do płaszczyzny podstawy
- jest płaszczyzna ADW przechodząca przez WD, więc też prostopadła do płaszczyzny podstawy
- krawędź AB jest prostopadła do dwóch odcinków w płaszczyźnie ADW: do AD (bo w podstawie jest kwadrat) i do WD (bo DC ma tę własność)
- z powyższego AB jest prostopadła do całej płaszczyzny ADW, czyli do każdego odcinka w tej płaszczyźnie
- w szczególności AB jest prostopadłe do AW.
supergolonka-zad15 W zadaniu chodzi o to, aby na trójkącie CED można było opisać okrąg, nie wiem jak to się ma do warunku na okrąg opisany na czworokącie CEFD.
Hej, mam pytanie odnośnie zadania 14?
czy poprawne było by też jedynie wylicz wartości dla x=-1 i x=0, wyszło W(-1)<0, W(0)>0, poza tym funkcja jest ciągła, wystarczyające to?