VI próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

VI próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
5%
Podstawa - normalna
7
18%
Podstawa - trudna
6
16%
Rozszerzenie - łatwa
1
3%
Rozszerzenie - normalna
5
13%
Rozszerzenie - trudna
17
45%
 
Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Tak, powinno być 10, co oczywiście nie zmienia to wyniku.
pigipi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 15 mar 2015, 18:40
Płeć:

Re: VI próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: pigipi »

w zadaniu 13 wszystkie rozwiązania są złe czy tylko pierwsze?
Corazzo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 kwie 2015, 08:40
Płeć:

Post autor: Corazzo »

W zadaniu 1 poziom podstawowy dla technikum powinna być odpowiedź D), a w odpowiedziach jest napisane że odpowiedź B). Czy coś źle liczę?
Corazzo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 kwie 2015, 08:40
Płeć:

Post autor: Corazzo »

Jednak nie, pomyliłem się %) Poprawna jest B
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

dlaczego robiąc zad 9 w taki sposób wychodzi mi inny wynik: 2sinxcos^2x+sinxcosx=0
cosx(2sinxcosx+sinx)=0 cosx \notin D sin2x+sinx=0 2sin(3x/2)cos(x/2)=0 3x/2=k \pi czyli x=2k \pi /3 lub x/2= \pi /2+k \pi czyli x=\pi +2k\pi
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

Nie rozumiem również warunku z zadania 15, że suma tamtych kątów ma byc równa 180. tam jest chyba rozpisany warunek na czworokąt, nie wiem jak to się ma do trójkata?
Marcin2611
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 mar 2015, 17:02
Płeć:

Post autor: Marcin2611 »

Rozkmini mi ktoś dlaczego ten trójkąt ABW jest prostokątny?
Zadanie 29
Technikum Podstawa
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

pandoktor1 pisze:dlaczego robiąc zad 9 w taki sposób wychodzi mi inny wynik: 2sinxcos^2x+sinxcosx=0
A skąd wziąłeś to równanie? - pewnie mnożąc przez cos^2x. w ten sposób dołożyłeś do rozwiązań wszystkie zera cosinusa.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

pandoktor1 pisze:Nie rozumiem również warunku z zadania 15, że suma tamtych kątów ma byc równa 180. tam jest chyba rozpisany warunek na czworokąt, nie wiem jak to się ma do trójkata?
Napisz dokładniej co jest niejasne. Pierwsza równość z kątami to warunek na to, żeby na czworokącie CEFD można było opisać okrąg - a potem to już są przekształcenia tego warunku.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Marcin2611 pisze:Rozkmini mi ktoś dlaczego ten trójkąt ABW jest prostokątny?
Spróbuj przeczytać ze zrozumieniem trzy pierwsze zdania rozwiązania - tam jest to wyjaśnione. Powinieneś o tym myśleć (wyobrażać sobie) w ten sposób:
- jest krawędź WD prostopadła do płaszczyzny podstawy
- jest płaszczyzna ADW przechodząca przez WD, więc też prostopadła do płaszczyzny podstawy
- krawędź AB jest prostopadła do dwóch odcinków w płaszczyźnie ADW: do AD (bo w podstawie jest kwadrat) i do WD (bo DC ma tę własność)
- z powyższego AB jest prostopadła do całej płaszczyzny ADW, czyli do każdego odcinka w tej płaszczyźnie
- w szczególności AB jest prostopadłe do AW.
pandoktor1
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:49
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: pandoktor1 »

supergolonka-zad15 W zadaniu chodzi o to, aby na trójkącie CED można było opisać okrąg, nie wiem jak to się ma do warunku na okrąg opisany na czworokącie CEFD.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Nie, w zadaniu chodzi o to, że punkt F leży na okręgu opisanym na trójkącie CED, czyli, że na czworokącie ECDF można opisać okrąg.
πter
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 38
Rejestracja: 11 kwie 2015, 15:41
Lokalizacja: Łącko/Kraków
Podziękowania: 10 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: πter »

Hej, mam pytanie odnośnie zadania 14?
czy poprawne było by też jedynie wylicz wartości dla x=-1 i x=0, wyszło W(-1)<0, W(0)>0, poza tym funkcja jest ciągła, wystarczyające to?

EDIT


chyba nie wystarczy, no nie? -,-
ODPOWIEDZ