Iloczyn rozwiązań równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iloczyn rozwiązań równania
Wyznacz iloczyn rozwiązań równania \(\sin \pi x= \frac{1}{2}\) należących do przedziału \(<0,2>\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
\(\sin \pi x=\frac{1}{2}\\
\pi x=\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\; \vee \;\;\;\pi x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
x=\frac{1}{6}+2k\;\;\;\vee\;\;\;x=\frac{5}{6}+2k\)
do przedziału \([0,2]\) należą: \(\{\frac{1}{6},\frac{5}{6}\}\)
\(\frac{1}{6}\cdot\frac{5}{6}=\frac{5}{36}\)
\pi x=\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\; \vee \;\;\;\pi x=\frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
x=\frac{1}{6}+2k\;\;\;\vee\;\;\;x=\frac{5}{6}+2k\)
do przedziału \([0,2]\) należą: \(\{\frac{1}{6},\frac{5}{6}\}\)
\(\frac{1}{6}\cdot\frac{5}{6}=\frac{5}{36}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 kwie 2022, 14:03
- Podziękowania: 1 raz
Re: Iloczyn rozwiązań równania
Ale skoro przedział jest do 2, anie do 2pi, to rozwiązaniem jest jedynie pi/6
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Iloczyn rozwiązań równania
\(\frac{\pi}{6}\) nie jest rozwiązaniem tego równaniarandomjuzer pisze: ↑09 kwie 2022, 14:07 Ale skoro przedział jest do 2, anie do 2pi, to rozwiązaniem jest jedynie pi/6
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 09 kwie 2022, 14:03
- Podziękowania: 1 raz