Dźwięki w powietrzu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
chudek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2013, 11:31
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Dźwięki w powietrzu

Post autor: chudek »

Przyjmujemy,że nie ma wiatru,a rozpatrywane przypadki zachodzą wzdłuż prostej,na której leżą zarówno źródło,jak i odbiornik dźwięku.
1.Jeżeli źródło dźwięku o stałej częstotliwości oddala się ruchem jednostajnym od nieruchomego odbiornika,to częstotliwość odbierana prze odbiornik jest: (stała/rosnąca/malejąca) i (większa od/mniejsza od/równa) częstotliwości dźwięku emitowanego przez źródło.
Prawidłowa odpowiedź to stała,ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dokładnie,dlaczego? Dlaczego nie malejąca,skoro źródło się oddala.
2.Częstotliwość dźwięku syreny karetki docierającego do ucha przechodnia jest (większa/mniejsza) gdy przechodzień biegnie do stojącej karetki,niż wtedy,gdy karetka zbliża się z prędkością o tej samej wartości do stojącego przechodnia.
Powołując się na odpowiednie wzory uzasadnij wybór dokonany w zadaniu 2.
3.Podczas mgły buczek(syrena) nieruchomego statku wysyła sygnały dźwiękowe o f=3000Hz.Rybak znajdujący się na kutrze płynącym w stronę statku odbiera sygnał o f=3050Hz. Oblicz wartość prędkości,z jaką porusza się kuter. Prędkość dźwięku w powietrzu=330 m/s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
chudek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 21 wrz 2013, 11:31
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Dźwięki w powietrzu

Post autor: chudek »

Z tego co zrozumiałem jest to sytuacja,gdzie źródło dźwięku się oddala od odbiornika,czyli wzór
będzie wyglądał tak:
f=fźr*(V/V+Vźr)
Im dalej znajduje się źródło tym długość fali od strony odbiorcy się zwiększa
To dlaczego CKE podaje odpowiedź stała?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ