dostałam zaćmienia
W kole poprowadzono cięciwę tworzącą ze średnicą kąt 30^{o}. Cięciwa dzieli średnicę na dwa odcinki o długościach 6cm i 2 cm. Zatem odległośc od środka okręgu do cięciwy jest równa ?
Cięciwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Wybacz taki prowizoryczny rysunek wykonany za pomocą Painta, ale obecnie niestety nie mam na laptopie lepszego programu do rysowania takich sytuacji :p.
Mamy trójkąt prostokątny ABC. Kąt CAB ma miarę 30 stopni.
\(sin30^o= \frac{BC}{AC} \Rightarrow BC = sin30^o \cdot AC \Rightarrow BC=\frac{1}{2} \cdot 2 \Rightarrow BC = 1\)
Odległość tej cięciwy od środka okręgu wynosi 1.
Mamy trójkąt prostokątny ABC. Kąt CAB ma miarę 30 stopni.
\(sin30^o= \frac{BC}{AC} \Rightarrow BC = sin30^o \cdot AC \Rightarrow BC=\frac{1}{2} \cdot 2 \Rightarrow BC = 1\)
Odległość tej cięciwy od środka okręgu wynosi 1.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, 22:14 przez bolc, łącznie zmieniany 1 raz.