Równanie stycznej z wykorzystaniem pochodnej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
proxima06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 kwie 2015, 20:49
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Równanie stycznej z wykorzystaniem pochodnej

Post autor: proxima06 »

Chciałabym się upewnić czy coś źle zrobiłam, czy jest błąd w odpowiedziach :)
Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x-\(\frac{2}{x^2}\),która jest prostopadła do prostej określonej równaniem y=-\(\frac{2}{3}\)x+1
W odpowiedziach jest y=1,5x-2,5. Mi zaś wychodzi y=1,5x+0,5
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

żaden z podanych wyników nie jest dobry :( :
ScreenHunter_223.jpg
ScreenHunter_223.jpg (31.68 KiB) Przejrzano 1959 razy
(Twoja brązowa, ich zielona)
proxima06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 kwie 2015, 20:49
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: proxima06 »

kurde, to jak? :D
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Odpowiedź: \(y=\frac{3}{2}x-1,5\)

:D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Powinno być:
\(y=1,5x-1,5\)
ScreenHunter_225.jpg
ScreenHunter_225.jpg (20.27 KiB) Przejrzano 1952 razy
proxima06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 kwie 2015, 20:49
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: proxima06 »

a możecie mi wyjaśnić jak? :) Bo ja robiłam to w ten sposób, że policzyłam pochodną i ona musi się równać 1,5 i wyszedł mi x=-2 i wyliczyłam f(-2) i podstawiłam do y= \(\frac{3}{2}\)x+b i wyszło b=0,5
proxima06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 kwie 2015, 20:49
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: proxima06 »

chyba już znalazłam błąd :)
proxima06
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 01 kwie 2015, 20:49
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: proxima06 »

już ma :)
ODPOWIEDZ