Pomocy! - zadania z treścią, liczby, procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seebbek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 mar 2015, 19:20
Podziękowania: 21 razy

Pomocy! - zadania z treścią, liczby, procenty

Post autor: seebbek »

Witam proszę o wyjaśnienie jakim sposobem zadanie zostało rozwiązane.

1. Czekolada z orzechami kosztuje 6zł a batonik 1,20zł. cena batonika jest niższa od ceny czekolady o? %
2. Liczbę przyjęć pacjentów w przychodni w n-tym dniu trwania epidemii określa w przybliżeniu wzór H(n)= -n(do kwadratu)+30n+20.
a) Ile osób zgłosiło się do przychodni pierwszego dnia epidemii.
b) Którego dnia liczba pacjentów była największa i ilu pacjentów zgłosiło się w tym dniu do przychodni?
c) Po ilu dniach liczba pacjentów była znowu taka sama jak pierwszego dnia?

2. taras znajduje się na wysokości 9m i 35cm nad powierzchnią ziemi. Schody prowadzące na taras zostały tak zaprojektowane, że wysokość pierwszego stopnia jest równa 32cm a każdy następny jest o 0,5cm niższy od poprzedniego.
a) Jaka jest wysokość 20 stopni i jak wysoko nad ziemią znajduje jego powierzchnia?
b) ile stopni mają te schody?

3. Ciąg (an) określony wzorem an=2n-6 średnia arytmetyczna wyrazów a4,a5,a6 jest równa:

4. Liczby x-2,6,12 w podanej kolejności są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Liczba x wynosi:

5. 2log (4stopnia)2+log(4stopnia)5 jest równe?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
Różnica cen:
\(6-1,2=4,8\)
Jaki to procent z sześciu
\(\frac{4,8}{6}\cdot 100=\frac{480}{6}=80\)%
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

3)
\(a_n=2n-6\\a_4=8-6=2\\a_5=10-6=4\\a_6=12-6=6\\średnia\\ \frac{2+4+6}{3}= \frac{12}{3}=4\)
Średnia arytmetyczna jest środkowym wyrazem ciągu arytmetycznego.
\(a_5= \frac{a_4+a_6}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

4)
\(\frac{6}{x-2}= \frac{12}{6}\\12(x-2)=36\;/:12\\x-2=3\\x=5\)
Ciąg ma wyrazy :3;6;12;24;48...
\(q=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ