Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milaaa
Witam na forum
Posty: 2 Rejestracja: 16 lut 2010, 15:44
Post
autor: milaaa » 16 lut 2010, 15:53
Wielomian W(x)= \(-x^{3}+x^{2}+ax+b\) jest równy wielomianowi P(x)=\((x-1)^{2}(c-x)\) , gdzie \(c \neq\) 0
a) wyznacz a,b,c
b) dla wyznaczonej watrości parametru c rozwiąż P(x) \(\le\) 0
anka
Expert
Posty: 6587 Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:
Post
autor: anka » 16 lut 2010, 15:56
\(W(x)=- x^{3}+x^{2}+ax+b\)
\(P(x)=(x-1)^{2}(c-x)=- x^3 + x^2(c + 2) - x(2c + 1) + c\)
\(\{c+2=1\\-(2c+1)=a\\b=c\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.