stęzenie procentowe

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paullka26
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 04 sty 2010, 21:10

stęzenie procentowe

Post autor: paullka26 »

1)Do 2,5 kg wody wlano 3,5 kg kwasu siarkowego o stężeniu 60 %. jakie jest stęzenie procentowe otrzymanego kwasu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ilość czystego kwasu: \(60%\cdot3,5kg=0,6\cdot3,5kg=2,1kg\)
Stężenie:
\(\frac{2,1}{2,5+3,5}\cdot100%=\frac{210}{6}%=35%\)
ODPOWIEDZ