prawdopodobieństwo- zadanie z urna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paullka26
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 04 sty 2010, 21:10

prawdopodobieństwo- zadanie z urna

Post autor: paullka26 »

w urnie mamy 10 kul białych, 20 czarnych i 30 zielonych Losujemy jedna kule. Oblicz jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli białej lub czarnej?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

P(A) = 30/60 =1/2 =0,5
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ