Funkcja kwadratowa - dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MatCh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 paź 2009, 14:21

Funkcja kwadratowa - dowód

Post autor: MatCh »

Witam.
Mam problem z następującym zadaniem:

Wykaż, że jeśli \(b \neq c\) i funkcje kwadratowe \(f(x) = x^2 + (b+1)x +c\) oraz \(g(x) = x^2 + (c+1)x + b\) mają wspólne miejsce zerowe, to \(b + c + 2 = 0\)

Za każdym razem wychodzi mi sprzeczność i już naprawdę nie wiem w jaki sposób to rozwiązać, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi to wytłumaczył. Z góry dziękuję za pomoc
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Chyba w jednym ze wzorów funkcji ma być minus przed wyrazem stopnia pierwszego ?
np.
g(x) = x^2 - (c+1)x + b i f(x) bez zmian.
Wtedy wykorzystam fakt,że suma miejsc zerowych obu funkcji jest taka sama i funkcje te mają taki sam x dla wierzchołka
paraboli.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
MatCh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 paź 2009, 14:21

Post autor: MatCh »

@Galen, niestety, wszystko się zgadza.
@anka thx
ODPOWIEDZ