ciąg geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
widelec123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 100
Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11

ciąg geometryczny

Post autor: widelec123 »

Liczby \(sin \alpha ;0,2;cos \alpha\) tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sumę \(sin \alpha +cos \alpha\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(0,2^2=\sin\alpha \cos\alpha
0,04=\sin\alpha \cos\alpha
0,08=2\sin\alpha \cos\alpha
1+0,08=\sin^2\alpha + 2\sin\alpha\cos\alpha + \cos^2\alpha
1,08=(\sin\alpha+ \cos\alpha)^2
\sin\alpha + \cos\alpha=\sqrt{1,08} \ \vee \ \sin\alpha + \cos\alpha=-\sqrt{1,08}\)
ODPOWIEDZ