prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawdopodobieństwo
W grupie 200 osób 65% uczy sie jezyka angielskiego, 47% uczy sie jezyka rosyjskiego, a 30 % uczy sie obu tych języków. Oblicz prawdopodobienstwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy nie uczy się żadnego języka.
A- wybrana osoba uczy się j. angielskiego P(A)=65%=0,65
B- wybrana osoba uczy się j. rosyjskiego P(B)=47%=0,47
\(A \cup B\)- wybrana osoba uczy się przynajmniej jednego z tych języków
\(P(A \cap B)=30%=0,3\)
C- wybrana osoba nie uczy się żadnego z tych języków \(C=(A \cup B)'\)
\(P(C)=1-P(A \cup B)\\P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=0,65+0,47-0,3=0,82\\P(C)=1-0,82=0,18\)
B- wybrana osoba uczy się j. rosyjskiego P(B)=47%=0,47
\(A \cup B\)- wybrana osoba uczy się przynajmniej jednego z tych języków
\(P(A \cap B)=30%=0,3\)
C- wybrana osoba nie uczy się żadnego z tych języków \(C=(A \cup B)'\)
\(P(C)=1-P(A \cup B)\\P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=0,65+0,47-0,3=0,82\\P(C)=1-0,82=0,18\)