Pytanie dotyczące równań trygonometrycznych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pytanie dotyczące równań trygonometrycznych
Witam,
mam pytanie dotyczące łączenia wyników równań.
Na przykład po rozwiązaniu równania mam, że cosx=sqrt2/2 lub cosx=-(sqrt2/2), z tego wychodzi, że x=(-Pi/4)+2kPi lub x=(Pi/4)+2kPi lub x=(-3Pi/4)+2kPi lub x=(3Pi/4)+2kPi. W odpowiedziach mam, że po zapisaniu tego krócej x=(Pi/4)+k*Pi/2 gdzie k e C. I moje pytanie brzmi, w jaki sposób dojść do takiej, skróconej formy, czy są jakieś fajne sposoby na to ?
Z góry dziękuję za pomoc
mam pytanie dotyczące łączenia wyników równań.
Na przykład po rozwiązaniu równania mam, że cosx=sqrt2/2 lub cosx=-(sqrt2/2), z tego wychodzi, że x=(-Pi/4)+2kPi lub x=(Pi/4)+2kPi lub x=(-3Pi/4)+2kPi lub x=(3Pi/4)+2kPi. W odpowiedziach mam, że po zapisaniu tego krócej x=(Pi/4)+k*Pi/2 gdzie k e C. I moje pytanie brzmi, w jaki sposób dojść do takiej, skróconej formy, czy są jakieś fajne sposoby na to ?
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 09 mar 2015, 19:46 przez rafal0803, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Re:
Z taką podpowiedzią, traktowaną ogólnie, zgodziłbym się połowicznie. Dla mnie przechodzenie od równania \(\cos^2x=a\) do równania z \(\cos2x\) nie jest naturalnym sposobem rozwiązania go. A gdybyś miała \(\cos^6x=a\), przeszłabyś do \(\cos6x\)?tylkojedynka pisze:wcześniej warto to zadbać:
\(cos^2x= \frac{1}{2}\)
\(2cos^2x-1=0\)
\(cos2x=0\)
\(2x= \frac{ \pi }{2} +k \pi\)
\(x= \frac{ \pi }{4}+k \frac{ \pi }{2}\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Dobrze jest narysować okrąg o środku w początku układu współrzędnych i zaznaczać kąty przyjmując
ramię początkowe OX (część dodatnia)
Potem trzeba zaobserwować o ile różnią się te kąty.
Można też wypisać kilka kolejnych miar kątów podstawiając za k kolejne liczby całkowite
i zaznaczać te miary na osi OX i znów obserwować cykliczność wartości.
ramię początkowe OX (część dodatnia)
Potem trzeba zaobserwować o ile różnią się te kąty.
Można też wypisać kilka kolejnych miar kątów podstawiając za k kolejne liczby całkowite
i zaznaczać te miary na osi OX i znów obserwować cykliczność wartości.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1070
- Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 357 razy
Pytanie padło o to, jak spostrzegać takie skróty. Przyjąłem więc założenie, że pytający oczekuje możliwie ogólnej odpowiedzi. Dla mnie ogólną podpowiedzią, jak dostrzegać, jest geometria. Manewr, który pokazałaś, trudno uznać za ogólną wskazówkę. Chodziło mi o to, że równanie \(\cos^2x=a\) jest już dostatecznie proste, żeby zapisać jego rozwiązanie i ewentualnie wtedy się przypatrzyć, czy można je wyrazić prościej. Stąd moja analogia równania \(\cos^6x=a\), którego przecież nie sprowadzalibyśmy do innego równania. Chciałem więc przez to powiedzieć, że nie uważam takiej podpowiedzi za trafną wskazówkę do pytania natury ogólnej: "Jak zauważać?".
Nawiasem mówiąc, jakiś tam związek między \(\cos^6x\) a \(\cos6x\) jest:
\(\cos6x=\cos^6x-{6\choose2}\cos^4x\sin^2x+{6\choose4}\cos^2x\sin^4x-\sin^6x\)
Nawiasem mówiąc, jakiś tam związek między \(\cos^6x\) a \(\cos6x\) jest:
\(\cos6x=\cos^6x-{6\choose2}\cos^4x\sin^2x+{6\choose4}\cos^2x\sin^4x-\sin^6x\)
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
info na priv
-
- Stały bywalec
- Posty: 462
- Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 203 razy
- Płeć:
Re: Pytanie dotyczące równań trygonometrycznych
Padło też pytanie o fajne sposoby...dla mnie to fajny sposób .