okrąg wpisany w trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
caruso
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 lut 2010, 17:58

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: caruso »

W trójkąt ABC wpisano okrąg. Punkty A1,B1,C1 są punktami styczności tego okręgu, odpowiednio z bokami: BC,AC,AB. Wiedząc, że|B1C|=4cm, |C1B|=8cm, |A1C|=6cm, oblicz obwód trójkąta ABC.

Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w:
a) trójkąt równoboczny o boku długości 2 dm,
b) trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 i 12 cm,
c) trójkąt równoramienny o bokach długości 17, 17 i 16 cm,

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Odcinki stycznych są równe, więc:
\(|A_1B|=|C_1B|=8cm\\|A_1C|=|B_1C|=6cm\\|B_1A|=|C_1A|=4cm\\Ob=2\cdot4+2\cdot6+2\cdot8=36cm\)

Coś chyba "pokićkałeś" z danymi: \(B_1C|=|A_1C|\), więc nie może być jeden długości 6cm, a drugi 4cm. Przyjęłam, że \(|B_1A|=4cm\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
Pole trójkąta:
\(P=p\cdot\ r\), gdzie p- połowa obwodu, r- promień okręgu wpisanego

a)
\(P=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}\\P=\frac{2^2\sqrt{3}}{4}=\frac{1}{2}\cdot3\cdot2\cdot\ r\\r=\frac{\sqrt{3}}{3}dm\)

b)
c- przeciwprostokątna

\(c^2=9^2+12^2\\c^2=225\\c=15cm\\\frac{1}{2}(9+12+15)\cdot\ r=\frac{1}{2}\cdot9\cdot12\\36r=108\\r=3cm\)

c)
h- wysokość trójkąta opuszczona na podstawę
\(h^2+8^2=17^2\\h^2=225\\h=15cm\\P=\frac{1}{2}\cdot16\cdot15=\frac{1}{2}(17+17+16)\cdot\ r\\50r=240\\r=4,8cm\)
caruso
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 12 lut 2010, 17:58

Post autor: caruso »

Bardzo bardzo dzięki
ODPOWIEDZ