II próbna matura 2015 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

II próbna matura była:

Podstawa - łatwa
0
Brak głosów
Podstawa - normalna
6
25%
Podstawa - trudna
2
8%
Rozszerzenie - łatwa
3
13%
Rozszerzenie - normalna
5
21%
Rozszerzenie - trudna
8
33%
 
Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

II próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze II próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/2047547
Do jutra (8 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Pawpro96
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 mar 2015, 18:02
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: II próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Pawpro96 »

Trudna kurcze :D
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

Po raz drugi zamieściliście zadanie z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa za aż 7 punktów. Jakoś do tej pory się z tym nie spotkałam, zazwyczaj optymalizacja była za tyle.
Jednym słowem warto się nastawić, że to najwyżej punktowane będzie właśnie z tego działu?
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Mi się wydaje, że powinniście się teraz koncentrować na nauce tak, żeby umieć rozwiązać jak najwięcej zadań, a takie kombinacje: 'jaki typ zadania za ile będzie punktów', to mają drugorzędne znaczenie - na takiej giełdzie łatwo się przejechać.
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

Tyle, że kombinatoryka jest dość specyficzna i tak jak w innych zadaniach każdy dział się ze sobą w jakiś sposób wiąże i rozwiązując zadania ćwiczy się jakieś elementy, tak w kombinatoryce tylko mnożenie i dodawanie
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

wijatka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 10 lut 2015, 19:08
Płeć:

Post autor: wijatka »

Chyba łatwiejsza niż tydzień temu. Mam nadzieję, że to takie rozgrzewkowe :twisted:
fg123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 18 lut 2015, 15:09
Podziękowania: 3 razy

Re: II próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: fg123 »

Witam na forum.

Czy jest cień szansy że takie rozwiązanie byłoby zaliczone?

Obrazek
Obrazek
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re:

Post autor: Crazy Driver »

sepia321 pisze:Tyle, że kombinatoryka jest dość specyficzna i tak jak w innych zadaniach każdy dział się ze sobą w jakiś sposób wiąże i rozwiązując zadania ćwiczy się jakieś elementy, tak w kombinatoryce tylko mnożenie i dodawanie
W kombinatoryce ćwiczy się myślenie tak dobrze, jak w mało którym innym dziale szkolnej matematyki. Jest to moim zdaniem wystarczający powód, żeby akcentować ją na maturze.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Re: II próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Crazy Driver »

fg123 pisze:Witam na forum.

Czy jest cień szansy że takie rozwiązanie byłoby zaliczone?
Nie mam formalnych kompetencji, żeby stwierdzić, ile punktów można by tu przyznać. Natomiast taką propozycję określiłbym jako przedstawienie, jak najbardziej poprawnych, intuicji. Oczywiście, rysunek jest przekonujący, ale jest tylko rysunkiem, nie dowodem. To tak samo, jakby stwierdzić, że ciąg jest rosnący, bo sprawdziło się, że rośnie na pierwszych stu wyrazach, więc "przecież widać, że rośnie".

Podejrzałem, że zadanie było za 4 punkty. W takim razie ja osobiście postawiłbym za te poprawne intuicje najwyżej 2, nie więcej.
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Basia Fox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 05 gru 2010, 16:30
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: II próbna matura 2015 z zadania.info

Post autor: Basia Fox »

Myślę, ze za takie rozwiązanie nie można otrzymać punktu. Wykres wielomianu stopnia 4 nie jest parabolą, a to sugeruje wykres. Porównując do ciągu: jakby stwierdzić, że ciąg jest rosnący, bo sprawdziło się, że rośnie na pierwszych stu wyrazach, więc "przecież widać, że rośnie" . To nie jest dowód. Zero punktów.
Egzaminator.
jerzyjerzowski55
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
Podziękowania: 175 razy

Post autor: jerzyjerzowski55 »

Ja mam pytanie w kwestii matura rozszerzona dla technikum zadanie 6 . Podana jest w rozwiązaniu zależność, że
\(AC=2SD\), której nie rozumiem, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Nie mam dostępu do rozwiązań, a w treści nie ma mowy o punkcie \(D\). Czym on jest?
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

trójkąty ABC i DBS są podobne (kkk), S jest środkiem BC, D jest środkiem AB, więc \(AC =2SD\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Obstawiam, że \(D\) jest spodkiem wysokości trójkąta \(ABS\) na podstawę \(AB\). Wówczas trójkąty \(BSD\) i \(ABC\) są podobne (cecha kk). A ponieważ \(BC=2BS\), skala podobieństwa wynosi \(2\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
ODPOWIEDZ