okrąg wpisany w kąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalka96
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 08 lut 2015, 19:31
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

okrąg wpisany w kąt

Post autor: natalka96 »

W kąt wypukły o wierzchołku \(O\) wpisano okrąg o środku \(S\). Przez punkt \(S\) poprowadzono prostą przecinającą ramiona kąta w punktach \(A\) i \(B\). Oblicz długość promienia wpisanego okręgu wiedząc, że suma odcinków \(OA\) i \(OB\) jest równa \(40\), a pole trójkąta \(AOB\) jest równe \(100\)
Załączniki
okr.jpg
okr.jpg (19.92 KiB) Przejrzano 2396 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P_{ABO}=100\\
P_{ASO}+P_{BOS}=100\\
\frac{1}{2}|AO|\cdot r+\frac{1}{2}|BO|\cdot r=100\\
\frac{1}{2}r(|AO|+|BO|)=100\\
\frac{1}{2}r\cdot 40=100\\
20r=100\\
r=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

eresh dlaczego promień jest wysokością trójkąta BOS?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

wmichal pisze:eresh dlaczego promień jest wysokością trójkąta BOS?
poprowadź wysokość tego trójkąta z wierzchołka S
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

widzę, że promień jest wysokością w trójkącie AOS ale nie wiem dlaczego jest tak w przypadku BOS
Crazy Driver
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1070
Rejestracja: 07 maja 2010, 12:48
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 357 razy

Post autor: Crazy Driver »

Prosta \(BO\) jest styczną do okręgu, więc promień poprowadzony do punktu styczności jest do niej prostopadły. Jest to więc odcinek przechodzący przez \(S\) i prostopadły do \(BO\), czyli — z definicji — wysokość trójkąta \(BOS\) opuszczona z \(S\).
Korki z matmy, rozwiązywanie zadań
info na priv
wmichal
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 mar 2019, 21:02
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Post autor: wmichal »

dziękuje :)
ODPOWIEDZ